Een brede discussie omtrent DNA heeft door de match in de zaak Nicky Verstappen het grote publiek bereikt. Een goede zaak. Wel of niet verplichte afname, van wie en in welk stadium van het onderzoek ? Vele vragen waarop politici een toekomstgericht antwoord dienen te vinden, om de gemeenschap veiliger te kunnen helpen maken.
Inhaalslag als eerste vereist.
Dit voorjaar bleek ook nog eens dat ruim 20.000 DNA-profielen van veroordeelden ontbreken in de databank van het NFI. In 2016 mankeerden er ‘slechts’ 10.000. De minister beloofde beterschap. (bron NRC) Onder deze gemiste DNA-profielen van de afgelopen tientallen jaren bevinden zich die van vele verdachten en daders, waaronder die van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven, die al dan niet van hun vrijheid beroofd zijn geweest, die zich dus zouden hebben onttrokken aan de afgifte van DNA. Het lijkt mij dan ook wenselijk dat die personen alsnog, met terugwerkende kracht, worden opgespoord om verplicht hun DNA af te staan. Pas dan is het onderzoek om dat deelgebied volledig en juist afgerond. Al zou dat maar om enkele honderden personen gaan......volledige 'winst' m.b.t. de juiste doelgroep is hiermede al behaald en een veelheid aan menskracht behoeft dat niet te kosten.
De volgende stap.
Als volgende toekomstgerichte stap kwam ik op de volgende gedachte, Waarom zouden we niet van ieder persoon, overleden op Nederlands grondgebied, kunnen invoeren dat te allen tijde van de overledene DNA wordt afgenomen, in het mortuarium, door de betreffende arts die de dood constateert ? Ik bedoel dan ook alle overledenen, dus ook diegenen die langs natuurlijke weg zijn overleden. Natuurlijk zal dat via wet dienen te worden geregeld en zal dat op veel etisch bezwaar stuiten. (misdadig stempel na overlijden etc.) Maar niet invoering hiervan (na Nederland zou de EU kunnen volgen) zou voor eeuwig een gemiste kans zijn. Waarom ?
Voordelen
via de NFI databank kan worden vastgesteld of de overledene er al dan niet in voorkomt;
Overwegingen
Wat als ?
Wanneer in de nabije toekomst een meerderheid van de mannelijke bevolking besluit om vrijwillig zijn DNA af te staan en te laten opnemen in 'n databank, dan zal de cruciale vraag 'sta ik wel of niet DNA af' niet meer van belang zijn, omdat uiteindelijk uw voorvader bij zijn overlijden voor u de beslissing al heeft genomen en u onderdeel uitmaakt van het 'verlengde profiel'.
Politieke heliview
Het laatste woord is echter aan de politiek. Waar gaat uiteindelijk hun voorkeur naar uit. Een klimaat scheppen, waardoor meer misdrijven kunnen worden opgelost, of verdergaan op de weg van bezuinigingen ? Een klimaat scheppen waarin er geen vermiste personen meer zijn en de familieleden en vrienden van de vermiste personen trots kunnen zijn op de door het forensisch instituut behaalde resultaten op basis van de input, of verdergaande bezuiniging op alle opsporings- elementen ? Een klimaat scheppen waarin alle slachtoffers van misdrijven, maar ook publieke betrokkenen die begaan zijn met het lot van hun dierbare, trots kunnen zijn op alle verrichte ultieme onderzoeken, of is het beschikbare geld struikelblok en blijven we doorgaan op de huidige weg ? Een klimaat schepen waarbij direct 'matches' kunnen worden behaald, ofdat we van 'ernstig incident naar ernstig incident moeten hoppen'.
Referenda zijn afgeschaft. De politiek is aan zet !