Algemene zoekbronnen
Hoe zou je het begrip 'internet/digitaal-rechercheren' nu het beste kunnen omschrijven ?
Denk hierbij onder andere aan:
Wist u dat een social mediaplatform als Facebook een enorme bron is van miljarden gegevens en dat de meeste mensen slechts in deze enorme databerg zoeken op 'n roepnaam en 'n achternaam. Natuurlijk binnen Facebook kun je geen complexe Booleaanse zoekopdrachten uitvoeren, maar.......er kan véél meer, met de gegevens van bijna 2 miljard mensen. Conclusie: probeer Facebook dus niet te gebruiken als een Booleaans aangedreven zoekmachine, maar combineer de zoekmethode met scraping, Excel-sortering en andere slimme technieken. Meer weten ? Ga dan naar Facebook Sourcing 3.0
Regelmatig Booleaanse zoekopdrachten uitvoeren en daarvoor 'n zoekstring moeten bouwen op basis van vele trefwoorden ? Dan is er nu een kant en klare oplossing, in Excelformaat. Gratis en vereist ook geen toegang tot iets. Na hem te hebben gedownload als een Excel-bestand kun je er mee gaan stoeien. Je kunt er ook een kopie van maken en opslaan op je eigen Google Drive.
Als je het ook gebruikt als je eigen op Google gebaseerde Boolean Builder, kun je het gemakkelijk delen met je collega's en snel een Boolean String Library voor je bedrijf bouwen. Een goede Booleaanse bibliotheek met tientallen strings van de gebieden waarin je wilt zoeken en zo VEEL tijd kan besparen en uiterst waardevolle informatie bieden! Wil je over de makers hiervan lezen, ga dan hier naartoe.
Het Internet Archive probeert websites te archiveren en biedt via de eigen website een Wayback Machine aan. Vul hier het adres van een website in en het archief geeft je een tijdlijn met daarin momentopnames.
Je kunt zien hoe vaak de website is gearchiveerd en via een kalender de momentopnames van deze site bezoeken. De dienst is onofficieel van start gegaan in 1996